4 CARA ELAKKAN TOMBONG

Ibu-ibu yang bersalin pastinya sedar risiko Peranakan/Rahim jatuh atau turun. Sebabnnya bila TULANG KAJANG atau otot pelvis jadi meregang dek sebab meneran masa bersalin. Rahim jatuh atau turun ni kalua tak dirawat boleh buatkan ibu kerap buang air kecil bila terbatuk atau bersin. Kekadang gelak kuat sikit pun boleh jadi jugak.

" Kalau dibiarkan tanpa apa-apa rawatan boleh bawak pada masalah yang lebih serius iaitu TOMBONG. "

MACAM MANA NAK RAWAT?

Penjagaan masa berpantang macam berurut, bertungku, bertangas dan berbengkung boleh merawat dan mengelakkan dari jadi TOMBONG ni. Tapi sekarang ramai yang tolak mentah-mentah bab berpantang ni. Sebabnya taka da kajian saintifik. Kemy nak pesan sikit, tak perlulah dengar apa kata orang. Sendiri punya badan, tanggung jawab sendiri lah nak jaga… khannn? Giteww

Kemy nak share 4 cara elakkan dari MASALAH TOMBONG.

  1. Bertungku

Pastikan tak tinggal rawatan bertungku ni. Pastikan bahagian seperti pangkal Rahim betungku untuk cepat kecutkan Rahim.

  1. Mesti berbengkung.

Bengkung ni bantu menetapkan kedudukan rahim di tempatnya. Bengkung tak berfungsi menaikkan atau menurunkan rahim, tapi berbengkung membantu menetapkan kedudukan rahim.

  1. Minum air herba

Minum air herba mempercepatkan rahim yang mengembang semasa menandung menjadi kecut. Selagi ianya bengkak, selagi itulah rahim tu masih lemah dan berpotensi untuk jatuh dan terkeluar.

  1. Urutan sengkak

Sengkak bertujuan menaikkkan rahim ke kedudukan asalnya selepas bersalin. Boleh dapatkan urutan ini dari bidan yang betul-betul arif tentang urutan wanita dalam pantang.

#HelohanaPakarIbuBerpantang

#SetberpantangHelohana

#BengkungEksklusifHelohana

#HappyMommyJourney

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

More to explorer

Sekarang Ibu Boleh Periksa Tahap Risiko COVID-19

Kebimbangnan mengenai virus berbahaya yang kini tersebas luas sangat merunsingkan. Dari laporan terkini sudah 93 kes sah dijangkiti virus COVID-19 di Malaysia.

Dengan itu pelbagai langkah diambil pihak kesihatan di Malaysia untuk menangani maslah ini termasuklah website untuk membantu rakyat mengenal pasti tahap kesihatan dengan risiko jangkitan virus COVID-19.

Nak Perut Kempis Tapi Luka Bersalin Pulak yang Tetas

“Äik, pakai bengkung pun boleh menyebabkan jahitan bersalin tetas ker?”

Haaa, baca ni. Bagi yang semangat nak kurus, mestilah kalau boleh tak nak skip2 berbengkung kan? Tapi kalau kurang ilmu berbengkung dan salah cara berbengkung, boleh menyebabkan luka bergesel, silap-silap haribulan tetas luka bersalin.

4 CARA ELAKKAN TOMBONG

Ibu-ibu yang bersalin pastinya sedar risiko Peranakan/Rahim jatuh atau turun. Sebabnnya bila TULANG KAJANG atau otot pelvis jadi meregang dek sebab meneran masa bersalin. Rahim jatuh atau turun ni kalua tak dirawat boleh buatkan ibu kerap buang air kecil bila terbatuk atau bersin. Kekadang gelak kuat sikit pun boleh jadi jugak.

EBOOK SURAH DAN ZIKIR AMALAN IBU HAMIL - review

PERCUMA

EBOOK

Kami Komited Membantu Ibu-Ibu Hamil Yang Bakal Berpantang Untuk Melalui Tempoh Yang Indah Sepanjang Berpantang

20155978_179782705894818_130101844862014440_n

Kemy – Co Founder Helohana

Beliau adaalah salah seorang co-founder pada syarikat Helohana . Dengan Latar belakang keluarga selama 48 tahun dalam bidang perbidanan melayu lama, Kemy dan Helohana sangat komited membantu ibu-ibu berpantang menjalani tempoh berpantang yang seronok dan indah. Kini ilmu ini dikongsikan untuk semua ibu-ibu diluar sana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *