5 Punca Isteri Kecil Hati Pada Suami Waktu Berpantang

Dalam tempoh tersebut, isteri sangat memerlukan bantuan serta sokongan secara fizikal dan emosi – terutamanya daripada seorang suami. Hatinya menjadi begitu sensitif dan mudah terkesan dengan perkataan mahupun tindakan anda sekalipun ianya tidak disengajakan. Suami pula tak boleh expect untuk terus hidup macam dulu. Anda perlu belajar untuk lebih prihatin terhadap keperluan isteri walaupun tidak diminta. Jangan buat isteri kecil hati sebab ia boleh menjadi bibit-bibit kepada tekanan perasaan yang membahayakan.

1. Tak Ambil Tahu

Sebagai suami yang bertanggungjawab pada kesihatan isteri, cik abg perlu tahu keperluan yang perlu dipersiapkan sepanjang tempoh berpantang isteri. Banyak perkara yang dulu boleh diuruskan sendir oleh isteri kini agak sukar untuk dilakukan selepas bersalin.

Tak banyak pon yang diminta oleh isteri. cuma bantu dalam menguruskan rumah dan anak2 sedikit boleh membantu isteri gembira dan tidak stress semasa berpantang.

2. Banyak Alasan

Jangan terlalu banyak alasan bila isteri mememinta bantuan. Mungkin juga suamai betul-betul tidak tahu atau tidak biasa melakukan kerja-kerja rumah. Elakkan memberi alasan ‘TAK TAHU’ atau ‘TAK RETI’.

Sebaliknya cuba lakukan dahulu kerja tersebut can sentiasa cuba untuk mahirkan diri demi membantu isteri ketika berpantang. InshaAllah semua usaha ini akan menambahkan lagi kasih sayang dalam keluarga.

3. Tak Uruskan Anak

Bagi yang berpantang kali ke 2 atau seterusnya, semestinya harus menguruskan anak-anak yang lain juga. Hal ini sudah tentu tidak mudah untuk dilakukan oleh isteri yang sedang berpantang.

Dengan bantuan dari suami yang menguruskan anak-anak yang lain dapat memberikan semangat pada isteri untuk cepat-cepat sihat dan bersama-sama suami menguruskan anak.

4. 'Turn' Tukar Lampin Baby

Kalau waktu pagi, ibu lebih banyak menjaga keperluan bayi yg baru lahir. Mungkin pada waktu malam suami boleh mengambil alih tugas ini dari isteri. Bukan perlu berjaga sepanjang malam, tapi tetapkan masa tertentu yg perlu bangun untuk tukar lampin dan susukan bayi.

Dengan tidur malam yang cukup, isteri juga akan dapat rehat yang cukup dan dapat elakkan isteri dari stress dan berkecil hati.

5. Main Games

Yang ini paling tak boleh tolak ansur. suami tak sepatutnya melekat di Smartphone sahaja dengan bermain game. Tak sepatutnya suami banyak menghabiskan masa berman game dari sibuk menguruskan isteri berpantang dan anak

Boleh juga jika ada masa lapang untuk bermain jika semua keperluan isteri dan baby sudah disiapkan lebih dahulu. Tapi mungkin lebih manis jika suami lebihkan masa bersama yang tersayang berbanding smartphone sendiri.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

More to explorer

Sekarang Ibu Boleh Periksa Tahap Risiko COVID-19

Kebimbangnan mengenai virus berbahaya yang kini tersebas luas sangat merunsingkan. Dari laporan terkini sudah 93 kes sah dijangkiti virus COVID-19 di Malaysia.

Dengan itu pelbagai langkah diambil pihak kesihatan di Malaysia untuk menangani maslah ini termasuklah website untuk membantu rakyat mengenal pasti tahap kesihatan dengan risiko jangkitan virus COVID-19.

Nak Perut Kempis Tapi Luka Bersalin Pulak yang Tetas

“Äik, pakai bengkung pun boleh menyebabkan jahitan bersalin tetas ker?”

Haaa, baca ni. Bagi yang semangat nak kurus, mestilah kalau boleh tak nak skip2 berbengkung kan? Tapi kalau kurang ilmu berbengkung dan salah cara berbengkung, boleh menyebabkan luka bergesel, silap-silap haribulan tetas luka bersalin.

4 CARA ELAKKAN TOMBONG

Ibu-ibu yang bersalin pastinya sedar risiko Peranakan/Rahim jatuh atau turun. Sebabnnya bila TULANG KAJANG atau otot pelvis jadi meregang dek sebab meneran masa bersalin. Rahim jatuh atau turun ni kalua tak dirawat boleh buatkan ibu kerap buang air kecil bila terbatuk atau bersin. Kekadang gelak kuat sikit pun boleh jadi jugak.

PERCUMA

EBOOK

Kami Komited Membantu Ibu-Ibu Hamil Yang Bakal Berpantang Untuk Melalui Tempoh Yang Indah Sepanjang Berpantang

20155978_179782705894818_130101844862014440_n

Kemy – Co Founder Helohana

Beliau adaalah salah seorang co-founder pada syarikat Helohana . Dengan Latar belakang keluarga selama 48 tahun dalam bidang perbidanan melayu lama, Kemy dan Helohana sangat komited membantu ibu-ibu berpantang menjalani tempoh berpantang yang seronok dan indah. Kini ilmu ini dikongsikan untuk semua ibu-ibu diluar sana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *