Kemy

Kemy

Kemy adalah co-Founder Helohana.

Husband, Tolong Tengok Kaki Isteri Hamil, Bengkak Sebelah atau Dua-dua

kaki-bengkak-1024x1024

Bila masuk je trimester ketiga, bengkak kaki pun menjelma. Paling best bila husband dapat tolong urutkan sebelum masuk tidur, selesa sikit. Tapi baru jer masuk fasa nak nyenyak,  terkejut pulak sebab simpul biawak. uwaaa…

Tapi kan, sebenarnya husband/ kena tengok betul-betul keadaan kaki isteri yang bengkak tu. Bengkak sebelah ke dua-dua? 

Kalau bengkak sebelah sahaja:

Ini boleh jadi disebabkan oleh darah beku di akhir-akhir kehamilan yang tujuan asalnya memekat sebagai persediaan untuk elak pendarahan ketika bersalin.

Tapi sekiranya bengkak kaki pada betis berlaku secara tiba-tiba, dan ibu rasa bisa, darah beku mungkin  pecah dan bergerak ke paru-paru yang boleh menyebabkan paru-paru tersumbat dan boleh meragut nyawa.

Kalau bengkak di kedua-dua belah:

Ini tanda kaki tengah menanggung berat yang bertambah masa baby membesar masa hamil. Walaupun tidak berbahaya, tetapi menyebabkan kaki sangat lenguh, tak selesa dan sakit.

Apa yang husband boleh buat untuk legakan kaki wife tersayang?

  1. Sapukan minyak panas setiap kali nak tidur.
  2. Tolong urutkan bila terjaga tengah malam disebabkan simpul biawak.
  3. Tolong dapatkan Squeesh, sarung kaki melegakan dari cramp dan simpul biawak buat ibu hamil dari ambassador-ambassador Helohana.

Kemy

Helohana Pakar Ibu Berpantang

More to explorer

Sekarang Ibu Boleh Periksa Tahap Risiko COVID-19

Kebimbangnan mengenai virus berbahaya yang kini tersebas luas sangat merunsingkan. Dari laporan terkini sudah 93 kes sah dijangkiti virus COVID-19 di Malaysia.

Dengan itu pelbagai langkah diambil pihak kesihatan di Malaysia untuk menangani maslah ini termasuklah website untuk membantu rakyat mengenal pasti tahap kesihatan dengan risiko jangkitan virus COVID-19.

Nak Perut Kempis Tapi Luka Bersalin Pulak yang Tetas

“Äik, pakai bengkung pun boleh menyebabkan jahitan bersalin tetas ker?”

Haaa, baca ni. Bagi yang semangat nak kurus, mestilah kalau boleh tak nak skip2 berbengkung kan? Tapi kalau kurang ilmu berbengkung dan salah cara berbengkung, boleh menyebabkan luka bergesel, silap-silap haribulan tetas luka bersalin.

4 CARA ELAKKAN TOMBONG

Ibu-ibu yang bersalin pastinya sedar risiko Peranakan/Rahim jatuh atau turun. Sebabnnya bila TULANG KAJANG atau otot pelvis jadi meregang dek sebab meneran masa bersalin. Rahim jatuh atau turun ni kalua tak dirawat boleh buatkan ibu kerap buang air kecil bila terbatuk atau bersin. Kekadang gelak kuat sikit pun boleh jadi jugak.