TUTORIAL BERPANTANG – UNIFORM BERPANTANG

Pemilihan pakaian semasa berpantagn sngat penting kerana boleh mempengaruhi emosi ibu sewaktu berpantang. Jadi penting untuk pilih pakaian yang selesa dan praktikal untuk berpantang. Jom baca apa tips pemilihan uniform berpantang ni!

PILIH BAJU YANG SELESA

Pilih baju, t shirt atau blouse yang longgar. Kalau boleh biarlah pilih yang berlengan panjang. untuk bantu warmingkan badan ibu semasa berpantang. Tetapi kalau tiada baju yang berlengan panjang boleh juga mengenakan jaket. 

Baju yang longgar pula memudahkan ibu untuk menyusukan baby. Pada peringkat awal perkembangan baby, si comel memang lebih kerap menyusu. Jadi pemilihan baju yang boleh memudahkan baby untuk menyusu sedikit sebanyak boleh memudahkan ibu untuk berpantang sambil menjaga baby.

PAKAI KAIN BATIK

Kain batik sememangnya sangat sinonim bila berkait dengan berpantang ni. Pemakain kain batik boleh membantu memudahkan ibu jika bergerak. Dengan luka jahit bersalin yang masih belum sembuh sepenuhnya, pemakaian seluar sewaktu berpantang menyukarkan untuk bergerak selain dari membahayakan jahitan pada luka.

Jika ibu ingin ke toilet juga akan lebih mudah bila berkain batik kerana sangat mudah untuk dibuka dan pakai semula berbanding dengan seluar. Tetapi jika jahitan dan luka ibu sudah sembuh, boleh sahaja jika ingin memakai seluar yang longgar dan selesa!

 

STOKIN

Gunakan stokin yang tebal dan panjang untuk memberikan keselesaan dan mengelakkan angin dari masuk dari kaki. Jika ibu berpantang pada musim panas, mungkin ibu boleh memakai stokin yang nipis dan pendek. Tetapi bagi ibu-ibu yang tidur malam dengan menggunakan aircond, pastikan ibu memakai stokin yang panjang & tebal, Ok!

JANGAN TINGGALKAN BENGKUNG

Dan last sekali! JANGAN tinggalkan bengkung semasa berpantang. Bengkung yang betul boleh membantu ibu untuk kembali kurus kepada bentul asal badan ibu seperti sebelum pregnant. Penting untuk berbengkung dengan betul supaya membantu mengrkalkan rahim pada tempatnya.

Bengkung Eksklusif Helohana mempunyai ciri-ciri unik anti gulung yang boleh memberikan keselesaan pada ibu yang berbengkung untuk masa yang lama. Selain dari Zip 10 Inci yang membantu ibu untuk memudahkan urusan ke toilet dan urusan di klinik kesihatan untuk pemeriksaan. Tak perlu untuk buka bengkung, cuma selak sahaja sudah memadai dengan Bengkung Eksklusif HELOHANA ini!

Untuk tempahan bengkung Eksklusif Helohana, ibu boleh klik di link ini untuk bercakap dengan wakil kami – Tempah Sekarang

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

More to explorer

Berpantang Di Musim Hujan.

Bila dah masuk hujung tahun ni biasanya akan datang musim monsun. Hujan jer sepanjang hari. Untuk ibu-ibu yang baru melahirkan keadaan jadi lebih mencabar bila mana nak berpantang, mana nak jaga anak. Khasnya yang duduk di kawasan rendah yang mudah banjir.

PERCUMA

EBOOK

Kami Komited Membantu Ibu-Ibu Hamil Yang Bakal Berpantang Untuk Melalui Tempoh Yang Indah Sepanjang Berpantang

20155978_179782705894818_130101844862014440_n

Kemy – Co Founder Helohana

Beliau adaalah salah seorang co-founder pada syarikat Helohana . Dengan Latar belakang keluarga selama 48 tahun dalam bidang perbidanan melayu lama, Kemy dan Helohana sangat komited membantu ibu-ibu berpantang menjalani tempoh berpantang yang seronok dan indah. Kini ilmu ini dikongsikan untuk semua ibu-ibu diluar sana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *